Nytt läromedel i yrkessvenska! Material för lokalvårdare, undersköterskor och köksbiträden.
Nu finns ett nytt material i yrkessvenska för nyanlända i branscherna lokalvård hemtjänst och kök! Det är jag och min eminenta f.d. kollega Marita Standár som är författarna, och boken finns att köpa i handeln nu, till exempel här, här, och här. Bokens titel är Yrkessvenska inför praktiken. Lokalvård, hemtjänst och kök.
Vi arbetar just nu på uppföljaren som kommer att släppas under sommaren och som har titeln Yrkessvenska inför praktiken. Bygg, fastighet, lager och transport och som alltså innehåller yrkessvenska för snickare i byggbranschen, yrkessvenska för fastighetsskötare, yrkessvenska för lagerarbetare och yrkessvenska för lastbilsförare och andra i transportbranschen.
Båda böckerna ges ut av Magnolia förlag i Malmö och ni kan besöka böckernas webbplats där det finns ordlistor, facit och ljudfiler.
Yrkessvenska på praktiken eller i skolbänken
Vårt mål i arbetet har varit att göra en bok som inte är på för hög språknivå för målgruppen, d.v.s. nyanlända som har erfarenhet eller intresse av att arbeta i de branscher vi skriver om. Många hamnar på praktik eller kurser i yrkessvenska under eller efter B-kursen på Sfi, så vi har lagt svårighetsgraden i linje med kursmålen för Sfi B. Tanken är då att boken kan användas på Sfi B eller Sfi C, samt på speciella kurser i yrkessvenska för undersköterskor m.m. Det kan också passa bra att använda läromedlet under själva praktiken, som en del av språkträningen.
Yrkessvenska för nyanlända på Sfi B-nivå
Eftersom en B-elev inte har kommit så väldigt långt i sin språkutveckling (med det menar jag att det ofta är en lång bit kvar att gå) har det naturligtvis varit en utmaning att skriva texter och övningar som är på rätt nivå. Det är många yrkesspecifika ord (inte minst i boken om bygg m.m.) som är svåra att begripa och förklara, så därför har det varit viktigt för oss att undvika andra typer av svårigheter, som till exempel svår meningsbyggnad med satsförkortningar eller onödigt komplicerade bisatser. Ett annat sätt att hålla ner svårighetsgraden har varit att hålla texterna korta. Som mest hamnar en text per kapitel på ca 100 ord. Sedan är det formulär, meddelanden, olika dokument osv, som man förmodligen kommer att träffa på när man är ute på praktik.
Hjälp till läraren som ska undervisa i yrkessvenska
Eftersom vi tror att det är många som undervisar i yrkessvenska som i grunden inte är lärare i svenska som andraspråk (det är ju till exempel sällan det som efterfrågas i jobbannonserna, utan företagen vill ha lärare med erfarenhet av själva yrkena istället), har vi lagt en del krut på ett avsnitt med våra tankar kring hur man bör arbeta med boken och ämnet. Avsnittet heter ”Till läraren” och ligger först i boken. Det finns också ett uttalskapitel som helt och hållet handlar om långa och korta ljud och ord- och satsbetoning. Uttalsdelarna återkommer i varje yrkeskapitel, just för att det muntliga är så viktigt när man är ute på praktik.
Vad är praktik? En viktig del i böckerna
En annan sak som finns med i båda böckerna är särskilda kapitel som handlar om praktik generellt, och som alltså gäller på de flesta praktikplatser. Det handlar bland annat om vad praktik egentligen är, vad man ska göra, vad man kan prata om på rasten, vad man ska säga när man pratar med chefen, med mera.
Det har varit väldigt roligt och samtidigt väldigt tufft att skriva dessa böcker. Det kräver många timmars arbete och många inblandade människor. Som tur är har jag haft den superkompetenta och erfarna Marita Standár vid min sida, och dessutom har Erik Liedberg på Magnolia förlag gjort ett otroligt arbete (som ännu inte är slut) med att få det här till vad det skulle bli. Anna von Friesen heter vår extremt duktiga redaktör, och dessutom finns ett helt gäng med illustratörer, tecknare och granskare som har gjort och sagt sitt. Tack ska ni ha, allihopa!
Jag hoppas nu att böckerna kommer att vara användbara för er lärare där ute och att många elever kommer att få större glädje av praktiken just för att de har mer att komma med när det gäller språket. Det vore väldigt roligt att få återkoppling från lärare som använder boken i undervisningen. Hör av er!
/Emil
Tagg:arbete, barnskötare, dagis, elever, fastighetsskötare, förskollärare, hemtjänst, invandrare, jobb, kock, köksbiträde, kultur, kvartersvärd, lager, lagerarbetare, lärare, läromedel, lastbil, lastbilschaufför, lastbilsförare, lokalvårdare, målare, material, ordkunskap, praktik, snickare, städare, terminalarbetare, undersköterska, uttal, yrkessvenska
5 kommentarer
Hurra! Har längtat efter vettiga läromedel av den här typen LÄNGE. Ska genast beställa!
/Mikael, Samjobb/Hjälmared Folkhögskola GBG
Vad kul! Hör gärna av dig med kommentarer från lärare och elever sen.
Tack snälla Emil för det fina provexet du skickade – ska tipsa vidare! Vilket otroligt jobb ni har lagt ner! 🙂