Yrkessvenska för energiexperter
Det händer mycket spännande på läromedelsfronten just nu, när det gäller yrkessvenska. För sjukvården har vi nyligen släppt Läkarsvenska, och snart kommer Journalsvenska och så småningom Patientsvenska. Som man kanske hör på namnet är detta en serie läroböcker för utländsk vårdpersonal, och den utkommer på LYS förlag. Den första boken är redan ute och de övriga två kommer inom kort.
Den stora nyheten och vårt nästa släpp inom yrkessvenska är dock läroboken Energisvenska!
Min fantastiska redaktör och samarbetspartner Sofi och jag har arbetat i princip hela året tillsammans med Energiföretagen, elbolagens paraplyorganisation, som är vår beställare. I början av nästa år kommer alltså en lärobok i svenska för utländska energiexperter (eller för sådana som inte är experter än men som vill bli).
Yrkesgrupperna som boken är inriktad på är drifttekniker inom fjärrvärme, driftledare för elnät samt distributionselektriker – tre spännande och samhällsviktiga yrken som verkligen har sitt alldeles egna språk.
En stor fördel med att skriva läroböcker är allt man själv får lära sig. Jag har gjort studiebesök på ett kraftvärmeverk hos Stockholm Exergi och följt med en drifttekniker och sprungit runt i labyrinter av trappor och gångar, och lärt mig ord som rostergenomfall, matarvattenpump och slagsotarskåp.
Jag har åkt runt halva Umeå med två otroligt kunniga distributionselektriker från Umeå Energi, och sett dem laga både det ena och det andra. Efter den dagen vet jag vad som är skillnaden mellan en fördelningsstation och en nätstation är, samt hur man utväxlar driftbevis via telefem.
Jag har fått komma in i hjärtat av Jämtkrafts elnät, driftcentralen i Östersund, och lärt mig hur viktigt det är att man behåller lugnet när blixten slår ner över hela länet och hundratals abonnenter är utan el. Användbara ord i det här kapitlet är till exempel ändpunktsjordad och allpoligt frånkopplad.
Eftersom det är lite kvar innan det är klart kan jag inte visa omslaget än, men här är i alla fall ett mycket litet smakprov på hur det kan komma att se ut inuti.
Stort tack till alla vänliga själar på Stockholm Exergi, Jämtkraft och Umeå Energi, samt till Energiföretagen som gett oss i uppdrag att skapa denna viktiga bok!
Om du är intresserad av boken kommer den troligtvis att tillgängliggöras till ett mycket humant pris tack vare Energiföretagen. Håll utkik här så skriver jag när den finns att beställa!
/Emil
2 kommentarer
Ta gärna en titt i det arbete som gjordes av Basel Taleb på Kraftringen: https://www.kraftringen.se/om-kraftringen/hallbarhet/medarbetare/energiparloren/.
Hej! Jag känner förstås till den ordlistan (för någon parlör är det ju inte, även om man kallar den det). Väldigt bra att den finns, men skillnaden mellan den och läroboken som vi håller på med är att vi skapar ett arbetsmaterial som man kan jobba med för att lära sig språket, inte minst hur man konverserar i olika situationer på jobbet. Basels långa lista på substantiv (utan information om uttal eller deklinering) kan säkert vara bra, men verben då? De finns i vår bok, bland mycket annat.